Planowanie Miasta

Autorin: Almut Jirku
Teilen: Kommentieren
Share on Google+

Forum Kultury – miejski krajobraz i doskonałość architektury w zetknęciu z kulturą

Trzy filary charakteryzują nową koncepcję procesową. Zgodnie z ideą miejskiego krajobrazu architekta Scharouna w projektach architektów krajobrazu Valentien + Valentien w wolnej przestrzeni znów bardziej dominują krajobraz i zieleń.
Mimo swoich wybitnych placówek kultury, Forum Kultury ma w sobie coś prowizorycznego. Dlatego należy powierzyć przestrzeni publicznej większą uwagę. W ten sposób zapewniamy spójność przestrzenną, który dopiero z tej przestrzeni czyni prawdziwe Forum Kultury.
Na północ od Filharmonii zaplanowane jest „Centralne miejsce pamięci i informacji T4”, na dziś przebudowanych częściach byłej działki przy ul. Tiergartenstraße 4.

Abbildung des Plans
Planowany rozwój Forum Kultury wraz z centralnym Miejscem Pamięci i Informacji
Żródło:
Senatsverwaltung für Stadtentwicklung, Abt. II

Planowanie wolnej przestrzeni

Koncepja architektów krajobrazu Valentien + Valentien porządkuje Forum Kultury na nowo i kształtuje istotne relacje pomiędzy widcznością i drogami wśród placówek kulturowych. Umożliwia lepszą orientację i odnajdywanie wejść.

Filharmonia i Sala Muzyki Kameralnej

Filharmonia odtrzyma atrakcyjne wejście usytuowane w kierunku Placu Poczdamskiego. Dzięki temu wolnoprzestrzennemu foyer z dawnego tyłu budynku powstanie druga frontowa fasada. Szeroki plac wskazuje drogę do wejścia. Dotychczasowe parkingi zostaną zlikwidowane i obsadzone zielenią.

Ul. Scharounstraße

Na wysokości Scharounstraße powstanie dodatkowa powierzchnia z placem W kształcie i aranżacji będzie ona podobna do placu przed Filharmonią i ma prowadzić gości do placyku i położonych wokół niej muzeów. Plac będzie zamnknięty dla ruchu drogowego, tylko autobusy będą mogły po nim jeździć.

Centralna wolna przestrzeń

Powierzchnia placu będzie trawnikiem przypominającym dywan. Może on służyć do celów wypoczynkowych lub imprezowych. Na skrzyżowaniu Scharounstraße/Potsdamer Straße przewidziana jest budowa pawilonu dla zwiedzających.

St. Matthäus-Kirche (Kościół Św. Mateusza) i ul. Herbert-von-Karajan-Straße

Kościół będzie włączony w koncepcji wolnej przestrzeni. Ruch drogowy ma zostać znacznie zmniejszony. Nowa ul. Herbert-von-Karajan-Straße będzie dysponować parkingami dla autokarów, taksówek i osób mniej mobilnych.

Przestrzeń „T4”

Na północ Filharmoni kraj związkowy Berlin razem z władzami federalnymi organizują centralne „Miejsce pamięci T4”. W tym miejscu znajdowała się tajna centrala narodowych socjalistów, w której planowano i organizowano tzw. „eutanazję”, czyli zagładę osób chorych i niepełnosprawnych jak i zwykłych pacjentów. Aranżacja tego projektu ma być wyniekiem konkursu. W planowaniu współpracują ze sobą „Fundacja Topografia Terroru” (Stiftung Topographie des Terrors), fundacja „Pomnik Pomordowanych Żydów Europy” oraz „Okrągły Stół T4”.

Źródło: Senatsverwaltung für Stadtentwicklung, Abt. II (Administracja Senatu Berlińskiego ds. rozwoju miasta, oddział II)

do góry